Miről szól a Több nő-projekt?

A nők aranyat érdemelnek

20151007_111816_23501969071_o„Ha férfiak között versenyzett volna, Katinka az első 30-ba sem jutott volna ezzel az eredménnyel” – írta nekem az egyik Facebook-kommentelő, amikor a női olimpikonok sikerein örvendeztem. „De hát miért kellene a nőknek a férfiakkal versenyezni?” – kérdeztem vissza. „Nem kellene, de a nagy emancipációban a nők mindenben a férfiak fölé akarnak kerülni, de be kell látni, ez a felfogás így járhatatlan.”

Azt hiszem, ebben a mi Facebook-beszélgetésünkben tetten érhető valami óriási félreértés. Nevezetesen az, hogy mi nők versenyezni akarnánk a férfiakkal, hogy a végén legyőzhessük őket. Ez nem így van: mi nők egyszerűen a férfiak mellett akarunk állni. Azt szeretnénk, hogy mindaz, amihez mi értünk, ami a mi élettapasztalatunk, a mi munkánk gyümölcse, az érték legyen, az is elismerést kapjon és a dobogóra legyen állítva.

A sportban nagyon nyilvánvaló a nők és férfiak közötti fizikai különbség, ezért mióta a nők részt vehetnek az olimpián, mindig is külön versenyeztek a férfiaktól. De az sosem volt kérdés, hogy a nők által megszerzett arany ugyanúgy fénylik a dobogón, mint a férfiak aranya.

Az életben azonban legtöbbször nincs külön futópálya a nőknek. A női tanárok, orvosok, villamosvezetők, építészek a férfiakkal együtt mozognak a pályán. A nők családi és társadalmi szerepei és az ezzel járó feladatok azonban hátráltatják őket, a pályájuk leginkább a gátfutókéhoz hasonlít. Nem csoda, hogy egy-két kör után a nők nagyon gyakran lemondanak arról, hogy a férfiakéhoz hasonló pályát fussanak be.

Kinek jó, ha jobb a nőknek?

csp_0390_22169803620_oA nők hiánya a vezető pozíciókból mindenkinek rossz. Mi nők nem csak fizikumban, de készségekben és élettapasztalatban is különbözünk a férfiaktól. Mindaz a sajátos tudás és képesség, amit a nők felhalmoznak, rendkívül hasznos a döntéseknél akár a vállalkozásokban, akár a közéletben. Várostervezésnél, iskola- vagy kórházvezetésnél, a bankolásnál vagy a politikában a nők tudása gazdagítja az életünket, nőkkel együtt működőbb városokat, gyerekközpontúbb iskolákat, odafigyelőbb kórházakat, biztonságosabb bankokat és közvetlenebb, barátságosabb közéletet lehet létrehozni.

Mi nők, azt szeretnénk, ha a mi tudásunkkal és tapasztalatunkkal nem csak a sportban, hanem az élet bármely területén a dobogóra lehetne állni, mert meggyőződésünk, hogy az mindenkinek jó lesz. Nem kiszorításban gondolkodunk, hanem abban, hogy a nőknek a férfiak mellett a dobogón a helye, nem pedig mögöttük a 30. helyen.

A Több nő-projekt erről szól.

Megmutatjuk, hogy női szemmel némileg más a világ. Hogy ugyanazokat a dolgokat az élettapasztalataink nyomán sokszor más megvilágításból látjuk, mint a férfiak, és ezért együtt többre juthatunk. Hogy társak vagyunk.